Hírek

Erdészeti tárcsa kínálatunk


A Quivogne a tárcsás boronák terén szinte minden helyzetre tud megoldást kínálni! A mostani cikkünkben az erdészeti tárcsa palettánkat mutatjuk be egy kicsit részletesebben.

Az erdészeti tárcsák között a Quivogne palettáján (és valószínűleg az egész világon) a legerősebb kivitelű a Quivogne APF SL nevű eszköz. Ez a tárcsa szerelhető 910 vagy 1020 mm-es tárcsalapokkal, amely a legnagyobb a piacon elérhetők között. A tárcsalapok vastagsága 12 mm, míg a tárcsalapok osztása 50cm. A tárcsalapok 60x60 mm-es tengelyre vannak felfűzve. Egy darab tárcsalapra eső súly akár 450 kg is lehet, így bátran ajánlható a legzordabb körülmények közé is.

Az APF SL típus elérhető 12 – 20 lapos kivitelben. A munkaszélesség 2,8 – 4,8 m között változik a tárcsalapok számától függően. A vonóerő igény 120 – 140 LE méterenként. Egy 14 lapos és 330 cm munkaszélességű erdészeti tárcsa súlya például meghaladja a 6.100 kg-t. Az erdészeti tárcsa csapágyazása sem mindennapi, hiszen háromszorosan tömített, kétsoros kúpgörgős csapágyakat használunk, amelyek darabja többet nyom 70 kg-nál!

erdészeti tárcsa     erdészeti pályázat     erdészeti gép

Az APF SL erdészeti tárcsán a tárcsatagok V alakban helyezkednek el. A tagok helyzetét, a menetiránnyal bezárt szöget mechanikusan, több fokozatban lehet állítani. A beállítás után a tárcsaszög reteszelhető.

A vonórúd helyzete hidraulikusan állítható a megfelelő munkahelyzet elérése érdekében. A gépen 4 db hidroakkumulátor csillapítja a fellépő dinamikus erőhatásokat és óvja a munkagép szerkezetét.

A tárcsa munkamélységének állítása kettő darab munkahengerrel és határoló klipszek közbeiktatásával történik.

Az APF SL erdészeti tárcsa felszerelhető elmunkáló tárcsás hengerrel. A kettő sorban elhelyezett hullámos tárcsák feladata a felszín egyengetése és a nagyobb rögök aprítása. Használatával egyenletesebb felszín érhető el.

Valamivel könnyebb kivitelű az APF és az APFL erdészeti tárcsa. Ezek a tárcsák már 810x10 mm-es tárcsalapokkal, 280 mm-es tárcsalap osztással és megfelelő átömlési keresztmetszettel készülnek, így a szármaradványok miatti elakadás nem jellemző.  Az APF erdészeti tárcsa erősített kivitelű, így kb 20%-al nagyobb súlyt képvisel, mint az APFL.

erdészet tárcsás borona erdészet pályázat nehéztárcsa

Ezeken a gépeken is erősített, acélöntvény csapágyazás található, amelyek súlya 32 kg, és magában is jelzi az APF és APFL erejét. A tárcsalapok 50x50 mm-es, speciális összetételű tengelyre szereltek. A tengelyek a legkisebb, 2 méteres munkagép esetében is 3-3 csapággyal vannak alátámasztva, amely garancia az igen hosszú élettartamra. A tárcsa szerelhető a speciális csipkézettségű Fleaux-Fleaux (flö-flö) lapokkal is. Ezt a tárcsalapot úgy kell elképzelni, mintha minden második csipke ki lenne vágva a tárcsalapból. Az ezáltal létrejött brutális kiképzés miatt a tárcsa csipkéire nagyobb súly nehezedik és így könnyebb a talajba hatolás. Az APFL - bár ez a könnyebb erdészeti tárcsa - esetében ez 170 – 205 kg/tárcsalevél súlyt jelent már. Az APFL esetében alaphelyzetben csak a kiemelés hidraulikus, de igény esetén itt már megvalósítható a hidraulikus vonórúd kiemelés és eltolás, a hidraulikus tárcsaszög állítás, sőt ha lezáró hengert is rendelünk hozzá, akkor a henger terhelése is hidraulikusan szabályozható. Az APFL tárcsa elérhető 2 – 4,45 m munkaszélességben és a 140 – 340 LE-s erőgépek után ajánlható.

sorköztárcsa   tárcsázás   erős csapágyazás

Ültetvény sorközművelésre (is) ajánlható a PXVI tárcsa. Ezen a típuson 4 tárcsatengely dolgozik, egymástól gyakorlatilag függetlenül mivel a tagok helyzete és szöge egyenként állítható. A tagok akár 1800-ban ki is fordíthatók, megnövelve a kihasználhatóságát a munkagépnek. A facsemeték sorközének gondozására kitűnően alkalmazható PXVI típus rendkívül erős acélöntvény csapágyazással szerelt. A csapágyak súlya darabonként 19 kg! A PXVI 560 mm-es tárcsalapokkal szerelt. A munkaszélessége mintegy 40 cm határon belül változtatható, sőt a 8, 12 vagy 16 lapos kivitel bővíthető is.

A BPD egysoros tárcsa egy nehéz kivitelű munkagép, amely erdészeti és kommunális, útkarbantartási célokra egyaránt alkalmazható. A BPD típus alaphelyzetben 810x10 mm-es tárcsalapokkal van szerelve, így a legdurvább feladatokra is alkalmas. Opcióban elérhető 910 x 12,5 mm-es tárcsalap valamint a speciális csipkézettségű Fleaux-Fleaux tárcsa is. A magas felépítésű, nagy átömlési keresztmetszettel rendelkező erdészeti munkagépen a tárcsalap osztás 460 mm, a tárcsatengely pedig 60x60 mm-es. A 200 x 100 mm-es vázra 6 vagy 8 db tárcsalap szerelhető. A munkaszélesség állítható 2,25 - 3,45 m között. Az extraerős tárcsa laponkénti súlya 291 kg.

egysoros tárcsa erdészeti tárcsa erdészeti gép nehéztárcsa

Kérdés esetén hívja kollégáinkat! Az elérhetőségek IDE KATTINTVA tekinthetők meg.

A gépekről megtekinthető számos hazai videó is a Youtube oldalunkon. Íme az egyik:

 





VISSZA