Hírek

Tavaszi bokrosító hengerezés


A Quivogne igen széles henger kínálatában megtalálható a 3 méteres függesztett, akár front kivitelű hengertől, a vontatott és simítóval ellátott típusokon keresztül a legnagyobb gazdaságoknak ajánlható 15,3 méter munkaszélességig számtalan eszköz.

A mostani cikkünkben a hazánkban már több gazdaságban használt 12,2 m munkaszélességű RAP ML 1220 Cambridge henger bemutatására szeretnénk koncentrálni.

bokrosítás     bokrosító hengerezés     hengerzés

A henger az egyik legtöbbet használt munkagép lehet egy gazdaságban. A munkák megkezdődnek a tavaszi bokrosító hengerezéssel, utána a magágykészítés és vetések lezárásával folytatódhat a szezon, majd a nyár végén a könnyebb munkagépek után bármikor elővehető a henger. Ősszel pedig szintén a vetések lezárásán vagy pedig a talajmunkák eldolgozásán használhatjuk optimálisan a lezáró hengert.

Az év során a legkorábbi munkaművelet, amely talán napjainkban a hengerezés folyamán legtöbbször felmerül, a tavaszi bokrosító hengerezés.

A tavaszi bokrosító hengerezés egy olyan mezőgazdasági művelet, amely során a hengerrel a talaj felszínét és az őszi kalászosok hajtásait megmozgatják. A műveletnek számos előnye van, amelyek közül a legfontosabbak a következők:

  • A hengerezés segít csökkenteni a talajpárolgást. A hengerezés során a talaj felszínén kis mélyedések jönnek létre, amelyek megakadályozzák a víz párolgását. Ez különösen fontos a tavaszi hónapokban, amikor a talaj még nedves, és a napsütés erős.
  • A hengerezés elősegíti a gyökérzet fejlődését. A hengerezés során a talaj felszínén lévő gyökerek összenyomódnak, ami serkenti a gyökérzet növekedését. A gyökerek mélyebbre hatolnak a talajba, ami javítja a növények víz- és tápanyagfelvételét.
  • A hengerezés segít a bokrosodásban. A hengerezés során a növények szárai megsérülnek, ami serkenti az oldalhajtások fejlődését. Ez a bokrosodást eredményezi, ami a terméshozam növekedéséhez vezet.

A tavaszi bokrosító hengerezést a kalászosok 2-3 leveles állapotában kell elvégezni. A hengerezés során a talaj nedvességtartalmának közepesnek kell lennie. Ha a talaj túl száraz, akkor a hengerezés károsíthatja a növényeket.

A tavaszi bokrosító hengerezést hazánkban is egyre többen alkalmazzák, hiszen ez a művelet jelentősen hozzájárulhat a kalászosok terméshozamának növeléséhez.

henger     Cambridge henger     szántáselmunkáló henger

A Quivogne hengerek között a RAP ML típus 10,2 és 12,2 méter munkaszélességgel kerül piacra. A Cambridge típusú öntvény gyűrűk átmérője 530 vagy 600 mm lehet. A nagyobb átmérőjű gyűrű könnyebb vontathatósággal rendelkezik a nagyobb súly mellett. A hengertagok átfedéssel szereltek, így teljesen átdolgozzák a talajfelszínt, nincs csíkozás. A henger tagok egyedleg, középen vannak felfüggesztve, így garantálva a teljes munkaszélességben az egyenletes talajnyomást. A tagok mozgása laprugóval csillapított, így elkerülhetők a dinamikus erőhatások és megnövelhető a henger élettartama. A 12 méteres munkaszélességhez speciális kialakítású váz és erősített, 480/45-17 méretű szállítókerek tartoznak. Ez a hazai útviszonyok mellett fontos apróságnak tűnhet. A 12,2 méteres változat súlya 7.100 kg amely már megfelelő a lezárások optimális elvégzéséhez, de nem túl nagy, így elkerülhető a könnyű beragadás.

A hengerekről bővebb műszaki leírást IDE KATTINTVA olvashat.

Íme egy rövid videó a 12,2 méteres RAP ML henger munkájáról Bács-Kiskun megyéből:

 

 





VISSZA