Hírek

Késes henger beüzemelés zöldtrágyában


A napokban átadott 3 méteres munkaszélességű Gladiator késes hengert zöldtrágya aprításban üzemeltük be.

A beüzemelésre december elején, nagy mennyiségű csapadék után, igen nedves körülmények között került sor. A próba előtt kérdéses volt, hogy lehet-e egyáltalán dolgozni, nem fog-e elragadni a késes henger.

késes henger   zöldtrágya aprítás   késes aprító henger

A Gladiator azonban itt Dabason is bizonyított! Hatékonyan aprított, darabolta és megsértette a növényi szármaradványokat a legkisebb beragadás nélkül.

A Gladiator késes henger titka a felépítésében rejlik. Ez a munkagép mind menetirányban, mind keresztben hatékonyan aprítja és darabolja a zöldtrágyát és ezen kívül természetesen a napraforgó, repce vagy bizonyos körülmények között a kukorica szárat is. A menetirányra merőlegesen 410 mm átmérőjű késes henger aprítja a szármaradványokat. A kések nyitott, küllős rendszerben vannak felszerelve, amely elv minimalizálja az eltömődés veszélyét. Ennek késfelépítésnek további előnye, hogy a szármaradványok a késtartó hengerbe kerülve ott tovább darabolódnak, a henger tovább darálja és sérti a növényt. A kések rövid darabokból állnak. Ez fontos, hiszen a nagyobb kövek kicsorbíthatják az élét. Ilyen esetben a kés megfordítható és a munkagép tovább használható. A jelenlegi tapasztalataink szerint egyébként a 6 méteres késes henger esetében a kések kb 4-5.000 hektárt kibírnak csere nélkül.

Apróságnak tűnik, de nagyon fontos kiemelni, hogy a kések ferde ívben, enyhén spirálisan vannak a küllőkön rögzítve. A kések így fokozatosan érintik a talajt, nem rázzák a gépvázat. Egyes olcsó kiviteleknél a menetirányra teljesen merőleges a késfelszerelés és a kések ott egyszerre érik el a talajt. Ez nagy munkasebességnél túlzott rázkódáshoz és bepattogzáshoz vezethet, amely biztosan szétrázza a vázat.

aprító henger   késes henger zöldtrágyában   zöldtrágya aprítás

A hegertagok egyébként gumituskós biztosítással szereltek, amely nem csak a hengert, hanem az egész gépvázat védi a nagy sebesség melletti ütődésektől. Ez a megoldás tovább növeli a gép és a kések élettartamát.

A menetiránnyal párhuzamosan 410 mm átmérőjű, teljesen sík tárcsalapok végzik el az aprítás feladatát. A teljesen sík tárcsa oka, hogy a Gladiator nem talajmunkagép, nincs utána még extra talajlezáró henger. Feladata a nagy teljesítményű száraprítás. Nem akarjuk a talajt szükségtelenül forgatni és szárítani, csak a növényi szárakat lezúzni. A tárcsalapok egyedileg, gumituskók közbeiktatásával szereltek a fővázhoz. Helyzetük hidraulikusan állítható és a kívánt helyzetben klipszekkel rögzíthető.

A Gladiator késes henger elérhető 3 és 4 méteres merev kivitelben, valamint 4,5, 5 és 6 méteres összecsukható vázzal.

A függesztés a Gladiatornál kettős kialakítású, tehát traktor fronton és hátul is lehet dolgozni a géppel. A front alkalmazásnál a torony önbeálló kivitel, tehát a késes henger nem tolja oldalra az erőgépet, az a munka közben kormányozható marad.

A Gladiator késes henger számos hazai gazdaságban dolgozik már. Sokan szólóban üzemeltetik a késes hengert és több kolléga kombinált üzemmódban rövidtárcsával vagy grubberrel együtt. A kombinált üzemeltetés további energia és időmegtakarításhoz vezet, amely a végeredmény számoláskor még jól jöhet!

Próbálja ki Ön is a Gladiator késes aprító hengert! Hívja kiemelt kereskedőinket vagy gyári értékesítő kollégáinkat!

Gazsi Zsolt: 06 30 558 4918

Szeredai Jenő: 06 70 385 7891

Tekintse meg a beüzemelésről készült videót:

 





VISSZA