Hírek

Mélylazító ajánlat a 400 LE feletti erőgép kategóriához


A Quivogne talajlazító kínálatában megtalálhatók a legkisebb traktorok után akasztható 1 késes lazítóktól, az 5-7 késes középmély lazítókon át a 9-11 késes mélylazítókig mindegyik kategória.

A legnagyobb erőgépek után a függesztett mélylazítók közül az SSDR BIG típust ajánljuk. Az SSDR BIG kategóriájában a legerősebb vázzal, kiemelkedő vázmagassággal és optimális felépítéssel rendelkezik. A vázhoz a késtartók az SSDR BIG mélylazító esetében 6 csavarral és extra kitámasztással rögzítettek. A kés biztosítás szakítócsavaros, de kérésre elérhető a hidraulikus késbiztosítás is. Fontos megjegyezni, hogy a hidraulikus késbiztosításnak csak köves-sziklás területeken van értelme, ahol a nagy tömbök károsíthatják a vázszerkezetet. Kötött, de kövekkel nem rendelkező területre a hidraulikus biztosítású talajlazító kés nem megfelelő, mert inkább csak kidobálja a földből a lazítót a biztosítás, nem tartható a beállított munkamélység.

Az SSDR BIG mélylazító 115 cm vázmagassággal rendelkezik. Sok gyártó úgy ajánlja a lazítót, hogy milyen mélyen lehet vele dolgozni. Ez az adat kissé félrevezető, hiszen 80 cm-es vázmagasságnál is lehet (elméletileg) 55 cm munkamélységet elérni, de nagy az esélye az eltömődésnek. Nem mindegy, hogy ha 50-55 cm mélyen dolgozunk, akkor még mekkora szabad rész van a vázig. 30 vagy 50 vagy 65cm? Az SSDR BIG esetében az 55-60 cm-es munkamélység esetében is megfelelő még az átömlési keresztmetszet, garantálható, hogy a váz miatt nem fordul elő tömődés és ezzel felesleges kiesés a munkából.

A mélylazító összehasonlításkor érdemes a gépsúlyt is megnézni. A súly ad némi támpontot a lazító szilárdságára és tartósságára. Ne felejtsük, egy komoly mélylazító vásárlást nem lehet olcsón megúszni, ne az ár, hanem a minőség alapján válasszunk! Az SSDR BIG 7 késes például 2,8 tonna feletti súllyal rendelkezik, a 9 késes változat súlya pedig már átlépi a 3,5 tonnát. Az önsúly a 140x140 mm-es főtartókkal és a speciális erősítésekkel garantálja, hogy a gép hosszú éveken keresztül szolgálja a tulajdonosát.

A robusztusságon és vázmagasságon kívül az alapfelépítés az SSDR BIG mélylazító esetében: két sorban elhelyezett, agresszív szögállású lazító kések, amelyek intenzíven repesztik a talajszelvényt. A lazító késen oldalsó és mellső kések helyezkednek el, amelyekkel a teljes talajszelvény egyenletesen átdolgozható. A szárnyas kések helyzete és intenzitása munkamélységtől függően állítható a kívánt aprító és keverő hatás eléréséig. A késvastagság 35 mm.

Nagyon fontos kérdés a mélylazító esetében a lezáró henger. Lehet akármilyen geometriájú a kés, akármilyen elrendezésű a keret, ha a felszín lezárása nem optimális, akkor a lazítással sok vizet tudunk a talajból elveszíteni és több lesz a kár, mint a haszon. Az alapkivitelű henger a Quivogne-nál a jól ismert kétsoros tüskés henger, amely kedvezőbb ár mellett az esetek nagy részében jó munkát tud végezni. Sok esetben azonban a tüskés henger nem elégséges, mert túl száraz körülmények között nem töri elég intenzíven a felhasított rögöket vagy lazább területeken megtolja a talajt. Ezen problémák elkerülésére ajánljuk a kétsoros ékgyűrűs hengert. Az 580 mm átmérőjű hengerek egymással átfedésben szereltek, így igen jó öntisztuló hatással rendelkeznek. A rendkívül robusztus hengeren a gyűrűk osztása 25 cm, így az átfedés miatt 12,5 cm-es osztással aprítják és zárják le a felszínt ezek a hengertípusok. A hazai számos gépeladás során bebizonyosodott, hogy ezen kialakítás és gyűrűosztás miatt a talajfelszín sokkal egyenletesebb lesz, kisebb felülettel és így még kevesebb nedvesség vesztéssel, mint a tüskés hengerrel szerelt változatok munkája után. Az átfedés és a nagy átmérő miatt a hengerpár nem kényes az eltömődésre. A mélylazítóval dolgoztunk már nagyon nedves talajon – ami nem jó, de kényszerből előfordul – és a henger nem ragadt. Dolgoztunk már igen laza, szinte homokos talajon is – amely előfordulhat, ha például többször ment a lazító előtt tárcsa vagy grubber  a forgóban – és a henger mindig forgásban volt. Amíg a henger nem tolja meg a földet, addig tudunk dolgozni. És ha a gép nem áll, akkor termeli a pénzt és megéri az árát! További előny a tandem ékgyűrűs hengernél, hogy a nagy átmérő alacsonyabb vonóerővel párosul, kisebb traktor szükséges az üzemeltetéshez, mint a tüskés hengerrel szerelt változatoknál.

Az opciók között szinte kötelező az oldalsó terelőlemez, amely a bakhátmentes munkáról gondoskodik. Nem érdemes rajta spórolni, mert egy gépberuházás hosszú távra szól és a minőség visszahozza az árát.

Gondolja át jól Ön is a mélylazító választást! Hívja gyári kollégáinkat és kérjen hazai referenciát.

 

quivogne talajlazító
quivogne talajlazító
quivogne talajlazító
quivogne talajlazító
quivogne talajlazító
quivogne talajlazító
quivogne talajlazító
quivogne mélylazító

 

 





VISSZA